По предложение на ПГ на ГЕРБ парламентът ще гласува окончателно приемането на Закон за Европейската заповед за разследване. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. 

Законът е съобразен с европейска директива, а с въвеждането й ще се улесни разследването на корупция, трафик на наркотици и организирана престъпност. 

България е съвносител на предложението за приемане на директивата заедно с Белгия, Естония, Испания, Австрия, Словения и Швеция.

Депутатите ще гласуват и предложението на БСП на гражданите над 18 години да се предоставя възможност да получат електронна карта за културни дейности. За 2019 година левицата предлага минималната стойност на картата да бъде 200 лева. С нея ще могат да се посещават концерти, музеи, галерии, театри и филмови прожекции, ще могат да се купуват и книги.

Парламентарната комисия по земеделието и храните ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал. Държавният глава върна закона на ново обсъждане на 2 февруари. Той изрази несъгласие с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще отговаря на въпроси на депутати в парламентарната правна комисия.

Образователният министър Красимир Вълчев, социалният министър Бисер Петков и икономическият министър Емил Караниколов ще бъдат изслушани на съвместно заседание на три комисии. Министрите ще отчетат пред депутатите напредъка по въвеждането на дуалната система в професионалното образование. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!