Депутатите отхвърлиха предложение на БСП за допускане в пленарна зала на представители на пациентска организация по време на дебатите по ветото на президента, предаде агенция „Фокус“.
 Филип Попов от БСП заяви, че на балкона в залата се намират двама представители на пациентите. „Правя процедура те да бъдат допуснати долу в зала, защото това касае именно тях“, подчерта той.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че процедурата му е недопустима, тъй като гостите са на балкона и имат възможност да проследят дебата. Все пак тя подложи на гласуване процедурата от Филип попов, но предложението му бе отхвърлено с 85 гласа „за“, 33 „против“ и 77 „въздържали се“. Даниела Дариткова от ГЕРБ и председател на здравната комисия заяви, че Цвета Караянчева е допуснала недопустима процедура, защото няма как да участват в дебата представителите на неизвестна за тях пациентска организация, защото това не е било заявено от заявителя на това желание.

„В Закона за здравното осигуряване е ясно регламентирано кои са национално представените пациентски организации. Те имат правото да участват в заседанията на Комисията по здравеопазване и да дават становища по всички законопроекти. Те участват в надзорния съвет на НЗОК. Опитите да манипулирате пациентите, да експлоатирате техните страхове, няма да доведат до нищо позитивно за колегите от опозицията.Тук в залата сигурно има потенциални пациенти и всеки може да се изкаже в полза на една или друга терапия. Балансът е важен и това търсим в днешното заседание“, каза още Даниела Дариткова