В началото на следващата година ще се проведе съвместно заседание на македонското и сръбското правителство. Това бе обявено на срещата в Белград между премиерите Ана Бърнабич и Зоран Заев, предаде БГНЕС. 

Двамата подчертаха, че регионалното сътрудничество е важно за мира и стабилността. 

Няма европейска интеграция без Западните Балкани. Проектите по коридор 10 и газопровода Враньо-Куманово ще работят. Един от деликатните проблеми са диалогът Белград- Прищина, който Македония цени и от който зависи бъдещето на Западните Балкани в ЕС, заяви всичко това на срещата Зоран Заев. 

"Македония уважава диалога, който Сърбия води с Косово, тоест между Белград и Прищина, и вярвам, че ще бъде намерено решение в интерес на Сърбия. Ние го подкрепяме напълно и се надяваме, че това ще стане скоро, защото това е важно за Сърбия и нейната европейска перспектива, но също така от този въпрос зависи и перспективата на целия наш регион", заяви Зоран Заев на съвместната пресконференция с Ана Бърнабич. 

На свой ред Ана Бърнабич добави: "Това не означава, че всичко ще бъде без проблеми, но е важно да има диалог. Мисля, че това е основното послание от днешната среща. Само чрез диалог можем конструктивно да решим проблемите и мисля, че диалогът няма да спре в следващия период и че ще се отворим за по-нататъшно сътрудничество. Никой не поставя проблемите под килима". 

Това е първото посещение на Зоран Заев като премиер на Република Македония, а срещата с него е първа по рода си и за Ана Бърнабич.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!