Всички министри от кабинета трябва да докладват утре пред премиера Бойко Борисов за мерките срещу бюрокрацията и свиването на административната тежест. Миналата седмица министър-председателят заръча да са готови до понеделник с анализите си, а на заседанието в сряда всеки от тях с „по едно листче“ да каже как ще ограничи хартиените документи, които искат чиновниците. Премиерът вече няколко пъти се закани, че този път административната реформа ще бъде доведена до край, а правителството няма да прави компромис към административната тежест.
Междувременно близо 70 000 лв. ще даде кабинетът за проучване как да изглеждат входните тестове за чиновниците. Това става ясно от обществена поръчка, пусната преди дни от МС.

Тя е част от цялостен проект за изработване на самите тестове и изцяло нов правителствен портал, който ще подпомага подбора на служителите в държавната администрация, уточнява в. Монитор.

Победителят ще трябва да направи анализ на добрите практики и да даде конкретни предложения как да изглеждат самите тестове, броят на въпросите, времето за решаване, точковата система за оценяване и дори изисквания към софтуера. Изпълнителят ще има за задача и да посочи подходящо местоположение и залите за провеждане на изпитите. В документацията по проекта има и данни за другите дейности. Така става ясно, че ще има и популяризиране на системата за подбор на чиновниците. 

Освен на сайта на МС, това ще става чрез групи във Фейсбук, банери в нета и по-специално в сайтове за търсене на работа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!