Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде закрито в четвъртък сутринта.

Премиерът Бойко Борисов вече е депозирал предложението в деловодството на парламента.

От началото на следващата година приключват изцяло дейностите по българското председателство, което бе в първите шест месеца на 2018 г., затова съществуването на министерството става безпредметно.

Извънредните и пълномощни посланици на държавите членки на Европейски съюз, акредитирани в Република България, поздравиха министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за отличната работа на страната в рамките на Триото. 

Първите дипломати на страните от ЕС и министър Павлова се срещнаха в Зала 6 на НДК, за да отчетат резултатите и постиженията по досиетата от програмата на Триото Естония – България - Австрия, държавите, които председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца (от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.). Министърът за Българското председателство представи добрите практики, научените уроци и напредъка, постигнат през шестте месеца, през които страната ни ръководи заседанията на Съвета на ЕС (1 януари – 30 юни 2018 г.).

Закриването на министерството ще бъде направено от специална комисия, предвижда проектът на правителствено постановление. Тя ще трябва да опише подробно имуществото на министерството, да предаде архивите му на Националния архивен фонд и да закрие банковите сметки.

Министерството нямаше собствена сграда, а ползваше помещения в НДК, където бяха главните събития от председателството ни. Бюрата, компютрите, автомобилите ще бъдат предоставени на други държавни ведомства. Чиновниците от закритото министерство ще бъдат освободени, като ще им бъдат платени обезщетения. Дава им се обаче и възможността да се прехвърлят в друга администрация, запазвайки статута си на държавни служители. Останалите обаче, които са на трудови договори, ще трябва да напуснат администрацията.