Газовият пистолет “Екол-Волга”, с който 25-годишният Октай Енимехмедов атакува Ахмед Доган в събота по време на конгреса на ДПС, давал засечки след 40 изстрела.
Това е всеобщото мнение на спецове. Една от причините била, че то е било изработено от меки сплави, за да не може да се преработва и да става боен пистолет.

Въпросният газов пистолет не е изработен от стомана, а от сплав от цинк и алуминий. По-слабата сплав, която образуват двата метала, не позволи преработването на пистолета от газов в боен. Това е и причината оръжията от този тип да не издържат повече от 25-30 изстрела.

9-милиметровият газов пистолет “Екол-Волга” е разработка на турската фирма “Волтран”, но названието “Волга” няма нищо общо с руската река. Оръжието тежи 460 г, което е доста повече от газовите пистолети от този клас. Дължината е едва 126 мм,височината - 137 мм, а дебелината - 23 мм. Пълнителят побира 6 патрона плюс 1 в цевта. Цената, но която може да се купи такъв писторет, е в рламките на 40 до 50 лв. Некачествени патрони също може да са причината за засечката на пистолета.