Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов кръсти акцията на жандармерията в селата срещу битовата престъпност „Безпомощност“. Цветанов беше известен с измислянето на цветисти имена на полицейските акции по негово време. Той смята, че сегашното правителство не се справя с престъпността. „Колко пъти още ще трябва да заявяват, че ще се справят с битовата престъпност“, попита той в сутрешния блок на bTV.
„Йовчев има една дума, която често обича да използва – системен подход. Аз мисля, че трябва комплексен подход“, каза той. Той извади статистика, според която по времето на ГЕРБ са постигнати най-ниските нива на кражби на автомобили и умишлени убийства. Според него, сегашното правителство прикрива цифри за броя на престъпленията.

По отношение на акцията Цветанов прогнозира: „Това няма да доведе до нищо. Убеден съм“.

Цветанов смята, че сигурността е най-подходящата тема за вот на недоверие. „Има ли тема или сектор на политиката, която да не може да бъде атакувана от опозицията?“, попита той.

„Кое е полицейско насилие? Да сте видели протест срещу ГЕРБ, на който да има такова полицейско насилие, каквото виждаме тук?“, каза Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ заяви, че е спокоен за бъдещето си партията, въпреки че тя вече ще има трима заместник-председатели. „Смятаме, че в партията трябва да има много повече отговорности, които трябва да бъдат разпределени“, каза той и посочи, че за него остава чисто организационната дейност.

Във връзка с изказването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който заяви, че Цветанов не е свещена крава и той може да бъде подслушван като всички останали, заместник-председателят на ГЕРБ попита: „Същият ли е подходът за всички, за които се говори в публичното пространство?“. Въпросът е в начина, по който се правят записите на неговите разговори. „От тези записи могат да бъдат чути разговори, които могат да бъдат добре изработени“.

„Боби Сарафов трябва да има предвид, че това, което говори, не съответства на истината“, каза Цветанов и запита: „Има ли свещени крави в прокуратурата? Защото това, което говорят прокурори в парламента, е, че главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов“. По думите му, става въпрос за твърдения, че Сарафов е оказвал натиск срещу определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което може би има някакво участие. Цветанов уточни, че чувал това от прокурори, но не му уточнили за какъв случай става въпрос.

Той коментира и последното социологическо проучване – на агенция „Медиана“. „Ако разликата между нас и БСП е толкова голяма, защо не отидем на предсрочни избори?“, попита той. Според него, спадането на личния му рейтинг се дължи на „медийни внушения“.