Убеден съм, че в предстоящите ден-два коалиционното споразумение ще бъде финализирано и в началото на другата седмица да бъде подписано от лидерите на основните политически формации. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“.
„Предполагам, че в началото на другата седмица ще обявим споразумението“, коментира той. На въпрос дали Томислав Дончев е сигурен вицепремиер и ще има поне едно място и за патриотите, Цветан Цветанов обясни: „В коалиционното споразумение е начинът, по който ще се вземат съответните решения, ще бъде залегната структурата на МС и едва след като бъде подписано тогава, вече ще говорим за персонален състав“.

„Към настоящия момент това са само възможни хипотези и журналистически тълкование, но не и политически реалности“, поясни той.

„Коректно е всички да се обединим около възможността да имаме 4-годишен управленски мандат и да бъдем максимално единни в отстояването на всяка позиция“, заяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента. „В момента най- важен е начинът, по който ще се взимат съответните решения, по който да бъдем максимално сплотени, както и структурата на МС, която е основното място, където се правят политики“, коментира Цветанов.

На въпрос как ще бъдат разпределени комисиите в НС той уточни: „Това е тема, която трябва да се обсъжда на председателски съвет и не е от компетенцията само на една или две политически формации. Формираме парламентарно мнозинство, но под една или друга форма ще бъдем коректни и ще дадем възможност на опозицията 1-2 комисии със съответните председателски места“.

На въпрос дали коалиционен съвет ще взима решенията в управлението, Цветанов посочи: „Това е възможна хипотеза“. По думите му в коалиционното споразумение ще има срок за изготвяне на управленска програма, която да може действително да даде детайли и срокове за изпълнението на това, около което се обединяват ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„В коалиционното споразумение, когато бъде готово, ще има срок за изготвяне на управленска програма, която да може действително да даде всички детайли и срокове“, каза още Цветан Цветанов.