За първи път през последните 27 години има ясна визия как да обхванем децата, които са извън образователната система. Това заяви на пресконференция в Шумен председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.
Той посочи, че основният акцент на правителството е свързан с образованието. По думите на му към настоящия момент държавните институции, заедно неправителствените организации, са установили, че около 206 000 деца не са включени в информационната система на МОН.

„Предвижда се с екипите, които са 1100 и хората пряко ангажирани с тях- около 11 600 души, заедно с неправителствения сектор, да посетим всички тези семейства и да видим дали тези деца не са извън пределите на страната, заедно с родителите си. Трябва да проверим каква е реалната картина и колко са децата, за които държавата трябва да положи усилия и да ги включи в образователната система“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.



Той уточни, че това е инвестиция, реален потенциал, който действително може да запълни вакуума, свързан с липсата на работници за новоразкриващите се работни места. Цветан Цветанов посочи, че за образованието държавата ще инвестира всяка година с 330 млн. лв. повече от досега. „Държавата ще инвестира в образователната инфраструктура, което е изключително важно, за да може да намалим агресията в училищата и агресията сред подрастващите“, заяви той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че и в Шумен има проблем с набирането на работници за новоразкриващите се работни места през предстоящите месеци и обвърза инвеститорския интерес към Шумен със стабилността на държавата.