Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи, които може да се направят впоследствие, за разлика от предложението на „Сааб“ за „Грипен“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за днешното решение на НС да даде мандат на правителството за преговори със САЩ за закупуване на F-16.

След днешното гласуване в парламента да се даде мандат за преговори със САЩ за закупуване на F-16 блок 70 може да се уточнят инвестиционните детайли, заяви Цветан Цветанов. Това е най-прозрачният конкурс, увери той пред БНТ.

По думите му, решението, взето от служебния кабинет „Герджиков“ да се водят преговори със „Сааб“ за „Грипен“ е непрозрачно и „взето на тъмно“. От друга страна, парламентарното мнозинство направи анкетна комисия, изтъкна Цветанов.

Той добави, че в качеството си на военнослужещ, президентът Радев е подкрепял закупуването на F-16, но позицията му се е променила, след като е станал президент.

Днешното решение на народните представители е информирано, заяви Цветанов. "Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи, които може да се направят впоследствие, докато за „Грипен“ ще се направи скрит разход, защото трета страна трябва да даде лиценз, оборудване и въоръжение", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. 

С 8 самолета няма да може да защитим държавата, но гарантираме сигурността си, когато сме съвместими с останалите страни, които използват F-16, допълни Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ прогнозира, че на евроизборите ГЕРБ ще получи минимум 6 места.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ