Най-важното събитие от тази седмица бе посещението на премиера във Франция. Новоизбраният президент го прие, за да говорят за реалните проблеми на Европа. Второто посещение му при президента и канцлера на Германия. Това е изключително голямо признание към страната ни. Оценката, която бе дадена от Меркел, е че сме положили и полагаме големи усилия за охрана на границата.
На премиера му предстои пътуване до Турция. Това е много по-важно от нещата, които правят БСП. Те знаят, че това, което получиха на президентските избори, никога няма да се повтори и в момента най-важното за тях е да конфронтират опозицията, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

БСП постигнаха целта си и сега говорим за 160-те милиона от ЕК и за оградата. „За 33 млн. от тези 160 млн. има сключени договори и се изпълняват съответните проекти. 103 млн. евро в момента са в процедури и в завършени договори. Страната ни полага усилия и съм убеден, че ЕК ще прояви разбиране”, каза Цветанов пред БНТ.
 
Що се отнася до оградата по границата, която се превърна в ябълка на раздора през тази седмица, Цветанов заяви, че тя вече е готова. „ 201 км. е изграденото съоръжение и 33 км., които са изграждани от кабинета „Орешарски”. В момента имаме едно възпиращо съоръжение, с което да охраняваме външната граница на ЕС.

Когато опозицията няма алтернативни решения за проблемите, които са пред държавата, минават към лични нападки и нещо, което не отговаря на истината.  Едноредовата ограда не поставя под съмнение сигурността. При трудно достъпна местност е изградена едноредова ограда. Тя е висока 3,5 метра, докато двуредовата е под 3 метра.   Всичко е направено на база бързото затваряне на границата”, посочи той.  

На въпрос отлага ли се сделката за шведските изтребители, зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че начинът, по който е взето решението, е с много въпросителни. „Беше некоректно едно служебно правителство да излиза с подобно решение, защото всичко бе добре режисирано. Не зная решението на Радев към кое трябва да го причислим – към политическото или към лобистко”, коментира той.
 
„Извеждаме КАТ-София от „Дървеница”. Там винаги е имало дела за реституционните претенции на граждани към терените, на които е разположена службата. Още 2012 г. бяхме планирали министерството да се освободи от терена. За да се реши този проблем, ще създадем място за София-град и София-област. Ще облекчим потока от автомобили, който се натрупва там”, стана ясно още от думите на Цветанов.

„Следващата седмица мажоритарният вот влиза в комисии. Това няма да е препъни камък за опозицията. Може би ще имаме различно гласуване в пленарна зала. Ние ще отстояваме нашата позиция и ще се съобразим с искането на 2.5 млн. души, гласували на референдума. Като политици трябва да се съобразим със суверена”, подчерта Цветан Цветанов.  

По повод исканията на Лозан Панов за промените в Конституцията и изваждане на прокуратурата от съдебната власт, Цветанов заяви, че шефът на ВКС говори твърде много като политик, а това е недопустимо. „Нека политиците да не се намесват в съдебната система, а представителите на съдебната система – в политиката. Ако някой иска да стане политик, да заповяда на политическата сцена. В момента обществото очаква резултати. Ако поискаме оставката му, ще бъде намеса в съдебната система. Това не е тема”, подчерта Цветанов.
 
 Припомняме, че срещу председателя на ВКС Лозан Панов скочи и президентът Румен Радев. Държавният глава заяви, че в исканията му има политически елемент.