От президентството говорят с позиция, която изцяло кореспондира с Русия. Да видяхте позиция, която да кореспондира с тази на Фредерика Могерини, която казва, че е това е поредният опит за химическа атака срещу народа на Сирия. Затова всички са солидарни с ударите, които са били прецизни, по обекти, които произвеждат  химически вещества. Това заяви вицепремиерът и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV.
По-рано Цветанов обвини президента Румен Радев в лансиране на външнополитическа позиция, с която "трябваше да кажем, че започваме стъпки за излизане от ЕС и НАТО".
 
Трябва да ви кажа, че абсолютно веднага всички усетиха, че са направили голям гаф, добави той.  „Това, че събраха становищата, които бяха разпространили, бе един от подходите, за да не излезе истината за всичко, което се правеше и дискутираше на КСНС“, каза още Цветанов.

По думите на Цветанов, Радев е саботирал и процеса по модернизация на българската армия. „Всички държави членки на НАТО, съседни на България модернизират и закупуват Ф-16. Правят се сондажи за закупуване на Ф-35. Никой не говори за "Грипен", поясни той.

Цветанов увери, че за ударите в Сирия сме „били сме уведомени от нашите партньори и след това сме били уведомени и от други държави по други канали“.

Цветанов коментира и обвиненията на Илияна Йотова, която заяви, че единствената работа на вицепремиера е да следи всяка стъпка на президента Радев и да го критикува.

„Моята работа като депутат е да давам мнение и да защитавам евроатлантическите ценности. Ще критикувам Радев, когато се отклоняваме от единствения път за развитие на България“, каза той.

Цветанов също припомни за Йотова, че тя има разминавания с президента по Истанбулската конвенция и, че той „никога не е приклякал, за да целува ръката на чужди вероизповедания от различни държави“.

Цветанов заяви, че БСП не спират със силните популистки твърдения. "Корнелия Нинова все повече се превръща в маргинален политик. Ние от ПГ на ГЕРБ ежемесечно подкрепяме различни деца, плащаме стипендии, помагаме на хора с увреждания. Това го правим чрез нашия фонд вътре в групата. Всеки месец събираме средства и помагаме. Досега не сме казвали тези неща но популизмът стана много силен и трябваше да отговорим", разкри вицепремиерът. 

"Подкрепяме действията на българските институции в борбата с корупцията. Това показва, че държавата ще бъде безкомпромисна. Всяка една операция се извършва под наблюдението на прокурор. Целта е да се съберат неоспорими доказателства, за да има осъдителна присъда. Не съм запознат с детайлите на операцията при задържането на Десислава Иванчева. Може би имаше възможност да се защити нейната чест, защото докато не бъде осъдена, тя е невинна", коментира Цветанов ареста на кметицата на район "Младост".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ