Колегите от БСП действително се възползват от всяка възможност да създадат, както упрек към управлението днес, както и към възможни корупционни схеми. Това е стандартно за тях като говорене. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдение на БСП, че последните предложени промени в Закона за обществените поръчки ще позволят да има корупционни практики при поддръжката на оградата на границата, предаде aгенция „Фокус“.
„Напълно съм солидарен с казаното от Данаил Кирилов, като председател на правната комисия“, посочи той.

„С промяната в закона и добавката „и за поддръжката“ целта е да има бързина при възстановяването на компрометирани участъци, както от умишлено направен пробив или от бедствие“, обясни Цветан Цветанов.

„Ако вървим в цялостната процедура по Закона за обществените поръчки, без да въведем тази по-специална процедура, може да отнеме месеци или половин година при обжалванията“, уточни той.

„Тогава от БСП ще кажат - "ето оградата е компрометирана, което не възпрепятства преминаването на хора, които са се запътили да влизат в страната“, коментира Цветан Цветанов.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес лидерката на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг обяви, че социалистите са спечелили поредната битка срещу управлението. Това било така заради образуваното досъдебно производство и проверка на прокуратурата по казуса с направата на оградата по границата.

Относно въпросите за досъдебно производство и проверката, която се прави - който е нарушил закона, ако бъде установено това, ще си понесе отговорността, каза Цветанов.

„Това не значи, че законодателството се прави, за да може да се създадат условия за корупционни схеми“, заяви той. „Знаете колко е висока оценката за възпиращото съоръжение на всички държави в ЕС. Усилията, които положи българското правителство, и помощта от 160 млн. евро са за да можем да надградим капацитета, който е изграден с ресурс от републиканския бюджет“, изтъкна Цветан Цветанов.

В отговор на въпрос как ще коментира изявление на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента той посочи: „Уважавам всяко различно мнение. Когато има подобни изводи или упреци към мен, специално от коалиционни партньори, не очаквайте да давам отговори през медиите за това какво е казал Волен Сидеров“.

„Докато не разговарям с него, няма да направя коментар по темата. Не смятам, че трябва да бъдем допълнителни генератори на изкуствени скандали в обществото и парламентарното мнозинство“, заяви Цветан Цветанов. „Благодаря на всички народни представители, които формираме парламентарното мнозинство, затова, че управлението е стабилно“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.