Вчера Свищов чества 140-години от Освобождението си. На тържестват бяхме поканени областният управител на Велико Търново д-р Любомира Попова, кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините - Даниел Панов, както и народни представители, сред които председателят на най голямата парламентарна група - на ГЕРБ. И знаете ли какво се случи вчера? Народните представители, които бяхме при кмета и обсъждахме проблемите на региона, бяхме лишени от възможността да присъстваме на работната среща между него и президента.

Това каза от трибуната на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прочете декларация от името на група.

Задаваме си въпрос, дали президентът наистина е президент на всички българи и се противопоставя на опитите за поляризация на обществото? Ако президентът е имал конфиденциален разговор с кмета, може да разберем, но на срещата са присъствали хора от екипа на президента, включително Иво Христов, който няма разрешение за достъп до класифицирана информация. Когато имаше предизборна кампания през 2016 г., всички знаем какво твърдяха нашите опоненти - Румен Радев ще покаже нов тип поведение и политика. Явно това не се случва. Това не е семейно частно парти, а празник. Празник на цяла България. Обръщам се към ръководството на парламента - никога не постъпвайте така и не изпадайте в такава ситуация, каза още Цветанов.

Вчера най-странното беше, че не пуснаха на срещата депутатите от БСП и председателя на партията Корнелия Нинова. Президентът потъпка Конституцията и ми вмени думи, които никога не съм казал, че Швеция е корумпирана държава. Искам да заявя категорично - никога и по никакъв повод не съм споменавал името на държава по време на пресконференцията във Велико Търново. Искам да призова президента и президентската институция да прочетат Конституцията. В член първи пише, че България е парламентарна република. Нека да не изпадат повече в такива конфузни ситуации. Трябва да осъдим тази постъпка на президента. Разделението не допринася за решаването на проблемите на България. Убеден съм, че в предстоящите месеци президента ще намери начин да се извини за вчерашната си постъпка, завърши председателят на ПГ на ГЕРБ.