"Темата сигурност не трябва да има политически оттенък. Темата за нея и парламентарен контрол - това са възможности, които дават по-голяма прозрачност за дейността на Европол и същевременно пълна гаранция за защита на човешките права на всички европейски граждани и граждани, които попадат в полезрението на структурите на Европол. Искам да благодаря на Клод Морайес за съвместната ни работа". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Много е важно да се каже, че имаше много тежки резерви от Германия, Дания, Франция, Швеция, Испания, Кипър, и мога да ви кажа в двустранните контакти, които успяхме да осъществим, както по линия на ПЕС, така и за ЕНП, успяхме в един диалог да стигнем до консенсус", добави той.

"Вчера на срещата стана дума за бойците на "Ислямска държава", които са от държави на Западните Балкани и държавите членки на ЕС. 5000 са се били за "Ислямска държава" от държавите членки на ЕС и 800 са тези, които са от Западните Балкани", каза още Цветанов.

"Говорим за дейността на един нов подход на Европол. Аз много доволен, че освен традиционните акценти - организираната престъпност, борбата срещу тероризма, вече се слага изключително сериозно внимание на кибератаките и киберсигурността. Чрез социалните мрежи е възможно саморадикализация, която води до много тежки последствия", категоричен бе Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и темата за ЧЕЗ:

"Има прието решение от българския парламент за създаването на анкетна комисия. В тази посока смятам, че консултативният съвет, който ще бъде организиран от президента Румен Радев на 24 април, ще може и тази тема да бъде сериозно дискутирана. Тогава ще имаме информации и факти какво се е случило през последните години с ЧЕЗ, за да може да спрем с този популизъм, с това противопостяване.