Имахме много тежък ден, имахме много тежко начало. Наложиха се консултации с „Обединени патриоти“ и ДПС. Това коментира по повод отпадането на преференциалното гласуване заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
 
По думите му, от постигането на това споразумение зависела работата на това Народно събрание. Той изтъкна, че въпреки отпадането на преференцията има много улеснена процедура за инициативните комитети, които могат да издигат кандидати за депутати.
 
„Ние държим преференцията да остане, но когато участваш в политическия живот на страната, има политически консенсус, който е много важен“, заяви Цветанов.
 
„Има по някои теми, по които намираме политически консенсус и пресечни точки с ДПС“, каза Цветанов и припомни гласуването за сделката за купуване на самолетите F-16 и за запазването на плоския данък. Това, обаче, не означава, че между ГЕРБ и ДПС има съглашателство.
 
„Не сме ограничили възможността на българските граждани да отидат и да упражнят конституционното си правото да гласуват“, увери заместник-председателят на ГЕРБ.
 
По повод критиките на Мая Манолова той припомни, че през 2009 година тъкмо по нейна инициатива беше предложена смесената – пропорционална и мажоритарна система, която след това беше отречена и БСП я премахна.
 
„Моля ви, недейте да давате за пример Мая Манолова. Тя беше човекът, който опорочи изборния процес в България“, заяви Цветанов и припомни аферата „Костинброд“.
 
„Трябва да изберем – искаме ли политически хаос и предсрочни избори или стабилност“, заяви Цветанов.
 
Той коментира и „българската следа“ по случая „Скрипал“: „В момента, когато беше обявено, че Федотов има отношение по случая „Скрипал“, установява се, че той е посещавал страната ни три пъти, българските служби заедно с британските през цялото време работят заедно“.
 
„Действията, които са предприети, председателят на ДАНС и главният прокурор и сегашният министър на вътрешните работи, извършени са много сериозни процесуално-следствени действия, които дават възможност да имаме достатъчно материали, върху които да могат да продължат съответните анализи“, добави той.
 
„Русия с това присъствие на Федотов три пъти и с още други, които са засечени, Русия използва страната ни“, заяви Цветанов.
 
„Хибридната атака към България не е спирала от средата на 2015 година“, посочи той.
 
„В създаването на фалшивите новини участва много активно  БСП, а понякога и президентът“, добави заместник-председателят на ГЕРБ.