След гласуването на оставката на Делян Добрев депутатите се заеха с Проект на решение за прекратяване на процедурата за избор на председател, заместник-председател, секретар и членове на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Темата предизвика сериозни спорове, скандали и смях в пленарна зала. Най-дейни в това бяха Антон Тодоров от ГЕРБ и Славчо Велков от БСП, информира novini.bg.

Първи думата взе депутатът от ГЕРБ, който атакува Велков и го обвини, че е агент на ДС. На Велков не му трябваше много и заяви, че ако някой донесе досието му от ДС, ще напусне парламента и ще дари 10 000 лева. В скандала се намеси и Александър Симов от БСП, който обяви, че тази ситуация му прилича на сериала "Живите мъртви", защото Антон Тодоров се е определил на мумия, както и от стихосбирка на Спас Гърневски, посветена на БКП.

Тук Гърневски поиска лично обяснение и изрецититра свое стихотворение, което гласеше: "Ах моя, Партийо любима, макар проклета и устата, затова че още теб те има си карам още аз мандата.  Дитирамби нежни ще ти пиша ще те възпявам, ще ти се обричам, но щом престанеш окончателно да дишаш, пред пътя ти пред ада с кеф ще коленича".

На това реагира Георги Свиленски от БСП, който призова зам.-председателя на парламента Цвета Караянчева да вземе мерки и да извика линейка. "Този човек е за психиатрията. Там имат Спешен кабинет. Вземете мерки и повече не му давайте думата", обяви червеният депутат. Но това не беше всичко.

Антон Тодоров не беше приключил и заяви, че ако терористите хванат специалистът по антитероризъм Велков, ще го оправят през гащите. Тук Караянчева не издържа и отне думата на Тодоров. Велков обаче не остана длъжен и отговори: "Аз съм офицер от българската армия и няма да отговарям на един редник от Строителни войски. Там ги оправяха и без гащи". 

На финала спокойствие внесе Цветан Цветанов. "Много е смешно, когато някой се изказва, но ние трябва да осъзнаем, че се намираме в парламента. Трябва да се придържаме към темата. Днес започнахме много емоционално. Нека да преминем към гласуване, ако няма смислени предложения", каза той.

В крайна сметка предложението му беше прието и депутатите решиха да прекратят процедурата за избор на председател, заместник-председател, секретар и членове на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.