Категорично МВР не иска да прехвърля дейност на частните охранители и не абдикира от дейността си. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред Канал 3, като това бе коментарът му по повод новия Закон за частната охранителна дейност, който вече бе атакуван от президента Румен Радев и опозицията.

"И по сегашния закон те могат да извършват дейност по охрана на частни лица. Новото в текстовете е, че се дава възможност на кмета, ако прецени, след решение на Общинския съвет и спазване Закона за обществени поръчки, да се избере частна охрана на населеното място. Предвижда се охраната да се осъществява чрез комплекс от дейности, с които да се извършва превантивна дейност", обяви Ципов.

"Категорично не се касае за отстъпление на държавата. Правомощията на частните охранители е да задържат и да предават на органите на реда извършител на престъпление. Основната дейност, която ще се осъществява ще е наблюдение чрез системи за видеонаблюдение. Тази техника ще си я закупи съответната охранителна фирма.

Новият закон не означава оперативно-издирвателна дейност, това е дейност на полицията. Категорично не става въпрос за отстъпление на държавата", каза Ципов.

Той аргументира и решението на управляващите за новия закон с недокомплекта в МВР.

"Общият щат е под 50 хиляди души. Имаме недокомплект от 2 хиляди души.

Частните охранителни фирми са 1800 с 200 хиляди служители", разясни Ципов.

Той обяви, че на кметовете не се вменява ангажимент и наемането на частни охранители ще става, ако те и общинските съвети преценят.

"Не смятаме, че прехвърляме голяма отговорност на кметовете. Не става въпрос за задължение. Това просто е една възможност. Всеки кмет може да прецени, че работи добре с МВР и няма нужда от частни охранители.

Все пак в последните години коренно се промени ситуацията по сигурността и в международен план. Затова трябва да се обмислят и подобни възможности", допълни зам.-министърът и обясни, че частната охрана ще се финансира от общинските бюджети и няма да се събират такси от гражданите.

По горещата тема от деня, при който загина работник в оръжейния завод "Арсенал" Ципов коментира:

"Работи се по всички версии. Основната е нарушение на технологичната дисциплина, но това трябва да се докаже от разследването. Предприятието "Арсенал" е едно от най-проверяваните, но явно проверките трябва да продължат, за да не се стига до такива трагедии”, обяви зам.-министърът на вътрешните работи.

По думите му все още няма данни да е имало технически проблем, а не човешка грешка.

"Първоначалната версия е неспазване на дисциплината. Работниците не е трябвало да бъдат там. Досъдебното производство ще докаже дали е имало проблем с машините”, завърши Красимир Ципов.