По-рано днес Красимив Ципов обяви, че няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово, както и че няма подготовка за заселване на територията на тези населени места с бежанци.  Той обърна внимание, че ще има заградителни съоръжения, за да няма никаква възможност мигрантите да ги напускат.

"Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика - какво е бежански център и какво е временен кризисен център," коментира зам.-вътрешният министър.

Той отчете, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев. След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена афис регистрация и ако не разполага с документи за самоличност ще бъдат направени интервюта от органите на "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност", посочи Красимир Ципов. Не стана ясно днес на пресконференцията какво предложиха БСП? Анализът показва, че те предлагат, България да няма готовност при положение, че военният конфликт в Сирия и Близкия Изток продължава, че в Турция има поне 3 млн. лиц“, коментира той. Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск, попита зам.-министърът.

Искам да обявя, че грантовото споразумение е сключено на 23 март 2017 година, където този проект за площадки за временни кризисни центрове се предвижда. Кое правителство управляваше тогава- временното правителство на президента Радев, с министър Пламен Узунов. По същото време на това правителство беше приключена една друга процедура. Беше сключен договор за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура в момента е обект на проверка от ОЛАФ, съобщи Ципов.

Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка, изтъкна той. По думите на зам.-министъра казаното от БСП за бежанските центрове са спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори. На днешната пресконференция на БСП беше обявено, че едва ли не се подготвят някакви корупционни схеми. Защо точно БСП ще говорят за корупционни схеми, когато по време на управлението на правителството на Орешарски станахме свидетели на процедури, еталон за непрозрачност, заяви Красимир Ципов. Трябва ли да припомним как се появиха бежанските центрове в София? Трябва ли да напомняме как се появи бежанският център в Харманли, попита той.

Ако не се реализира тази поръчка на "Позитано" 20 ще приемат ли да бъдат извършвани процедури за снемане на самоличността и да се проверяват документите на незаконно влезлите на територията на България мигранти- предполагам, че не, коментира зам.-министърът. Обръщам се към БСП- спрете със спекулациите и манипулациите. Спрете да предизвиквате страх у хората, призова Ципов, цитиран от МВР.