Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред „Дарик“.
 
„Във вчерашната нарочна пресконференция информирахме представителите на медиите, че съгласно действащата наредба за възнаграждение на служителите в държавните администрации, която е в сила от 2012 г., е предвидено нормативно възможността във всички администрации. Тук искам веднага да заявя, че бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията“, коментира Цачева и обясни, че това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо защо Агенцията е във фокуса на вниманието с оглед безпрецедентния срив, който се случи това лято в Търговския регистър.
 
„Важно е да се знае и още едно число, че средномесечната сума на възнагражденията за всички тези служители в нея е над 815 000 лв. Това не са суми, които се раздават процентно на равно по всичко. Действително сривът на Търговския регистър доведе до затруднения в цялостния стопански живот в страната. Нямаме загубена информация или заведени дела. Вярно е, че по време на кризата в Търговския регистър, други три регистъра работиха. Назначила съм проверка от Инспектората на Министерството на правосъдието със задача да провери дали има нарушения на наредбата и на вътрешните правила при определяне на бонусите“, допълни тя и подчерта, че министърът на правосъдието няма отношение нито към определянето на кои лица, нито към размерите на тези бонуси.
 
„За нуждите на регистрите има предвидени средства и за календарната 2018 г., и допълнително за цялото Министерство 2,5 млн. лв. за бюджета за 2019 г., които по-голямата част са за Агенцията по вписванията. Много ми се иска да заявя, че няма да спре Търговския регистър, но се работи с техника. Няма вече опашки в Агенцията по вписванията. Създадена е организация, така че да няма затруднения за бизнеса“, каза още Цецка Цачева По обяснението на Козарева, което аз намирам за оправдано, не е предвидила изплащането на такива бонуси на хора, които са били пряко отговорни и са имали отношение към функционалностите на Търговския регистър.
 
„Категорично споделям, че според доклада от проверката и заключенията в него при установяване на пропуски или нарушения в актовете, по които се получават бонусите, ще бъда безкомпромисна“, каза Цачева.
 
Министърът подчерта, че възнагражденията в администрацията особено с нарастването на минималната заплата остават ниски за мнозинството от държавните служители. Тя изтъкна, че при идеята е да се стимулират онези служители, които не само изпълняват, но и проявяват повече старание при изпълнение на функциите си по длъжностна характеристика. Това е смисълът да има оценъчен момент от страна на прекия административен ръководител, коментира Цачева механизма, предвиден в наредбата за възнаграждения на служителите в държавната администрация от 2012 година, като тя се отнася за всички администрации.