Само за година Цецка Цачева за втори път претърпя тотален политически провал. След срива на президентските избори, бившата парламентарна шефка тотално оплеска дейността си в правосъдното ведомство.
Министър-председателят Бойко Борисов буквално спаси главата на Цачева, като спешно преля 15 милиона лева от държавния бюджет към фонда за заплати на надзирателите. Така ситуацията с протестите бе овладяна, но вместо Цачева да се възползва, последва нов страхотен гаф. На ключовия пост началник на Главна дирекция Изпълнение на наказанията бе поставен скандалния Свилен Цветанов. Същият е определян и като сив кардинал в затворите, а за издънките му може да се напише цяла книга. Меко казано странното назначение имаше ефекта на бомба със закъснител. И тя избухна вчера, когато от Софийския централен затвор избягаха двама бандити.

Така отпуснатите от премиера 15 милиона лева отидоха на вятъра. А подкрепата, която Борисов осигури на Цачева може да бъде сравнявана единствено с трите гола, с които вчера "Реал Мадрид" срази  "Ювентус". Да пропилееш подобен аванс е все едно Роналдо, Модрич и Иско да бяха допуснали "Юве" да им изравни в последните 5 минути.

Цачева, обаче пропиля и този аванс и вдигна опасно топката на БСП и Корнелия. За втори път, след като грешките й в предизборната кампания възкачиха Радев на президентския пост.

Както сполучливо отбеляза Кеворк, Цачева би разорила дори държавната лотария с постовете, които получи през последното десетилетие. Политическата рулетка, обаче опасно се завърта и топчето с името на Цачева лети към нулата.

Сега единственият й шанс да се спаси е незабавно да вземе главата на провалилия се Свилен Цветанов и да го замени с доказан професионалист, който да овладее безпорядъка обхванал ГДИН. В противен случай вратите на затворите отново могат да пропуснат като пробита цец(д)ка и други рецидивисти. И тогава няма да е чудно, ако падне главата и на самата Цецка при задаващия се правителствен ремонт след Европредседателството.

Ивайло КРАЧУНОВ