Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред БТВ.

По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово. Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.

На въпрос дали е съгласна с това, което вчера Борисов каза, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени, Цачева посочи, че категорично отговор на този въпрос ще бъде получен след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието.

"Аз съм категорична, че не може без отговорност, след като България няколко дни е без търговски регистър. В момента, в който получих на 10 август, петък, доклада, че въпреки дадения 8-часов срок за отстраняване на нередностите, за да продължи функционирането на регистъра, той не може да бъде възстановен, в рамките на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм информирала председателя на ДАНС, главния прокурор и разбира се министъра на вътрешните работи и чрез него ГДБОП, посочи правосъдният министър. В края на месец септември м.г. с оглед увеличаване на функционалността на Търговския регистър и преминаването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам доклад на изпълнителната директорка на агенцията с приложен анализ на специализирана фирма относно готовността това да се случи. В този анализ се предлагат 6 мерки, като фирмата изрично е записала, че счита, че това са единствено възможните мерки, при изпълнението на които ще се гарантира безпроблемно функциониране на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари", заяви Цачева.

"В рамките на дни съм реагирала, изцяло съм подкрепила предписаните мерки от страна фирмата, дала съм указания във възможно най-краткия срок Агенцията по вписванията да изпълни тези предписания и тъй като това във всички случаи е свързано и с финансови ресурси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правосъдието, като са осигурени допълнителни средства. През декември е подписан договор за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 г. държавата като средства е осигурила именно за сигурността на държавния регистър", допълни тя.

"Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по ЗОП, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма „Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията", посочи министърът.

Цачева заяви още, че не може да каже дали става въпрос за техническа грешка. "Никъде, никъде не би трябвало да се допускат технически грешки, в която и да е система и не само в IT сектора, а всички други, тъй като има конкретно законодателство, конкретни норми, които уреждат всяка една конкретна дейност", допълни тя.

На въпрос може ли да става дума за саботаж, тя заяви, че не може да влиза в хипотези.