От видяното вчера, при прегледа на записите от камерите, има престъпна небрежност по отношение изпълнение на задължения. Какви конкретно трябва да се установи в хода на разследването. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод разследването на бягството от Централния софийски затвор на двама опасни рецидивисти.
„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали въоръжени. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа.
 
„След като се запознах със ситуацията информирах министър-председателя и по негово предложение, с което изцяло съм съгласна, поисках оставките на временно изпълняващия длъжността главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и на директора на затвора“, обясни Цецка Цачева, цитирана от Фокус.
 
„Двамата изразиха готовност за оставка, коректно е. Това са мъже, които знаят как се носи отговорност при пряко неизпълнение на функции и задачи“, каза още тя.
 
Попитана ще се засили ли охраната на затвора след случая с избягалите затворници тя коментира: „Разговарях с временно изпълняващите длъжностите главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на затвора, че държа в най-кратко време да се каже какво е необходимо в две посоки - човешки фактор и надзирателно-охранителната техника“.