С проблемите при издаването на българско гражднаство се запознах в дълбочина след като поех поста на министър на правосъдието. Първият проблем, с който се сблъсках, е дисциплинарното производство срещу Катя Матев, тогава директор  директор на дирекция "Българско гражданство" в министерството на правосъдието. Вторият бе за множество загубени и забавени преписки.

Това каза в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Цецка Цачева, която коментира темата за корупционни схеми при издаването на българско гражданство и проблемите в ДАБЧ. "Катя Матева беше с отнет допуск до класифицирана информация и срещу нея се водеше досъдебно производство, което нямам информация да е прекратено и към момента. При това положение аз подписах заповедта за нейното дисциплинарно уволнение септември месец, 2017 година. Това уволнение категорично няма нищо общо с подаваните от нея сигнали. Компетентните органи ще докажат, че корупционната схема не е в министерството на правосъдието, а в ДАБЧ. Работната група, която анализира възможностите за подобряване на законодателството при взимане на българско гражданство, категорично не е създадена след акцията в ДАБЧ. Тя работи още от началото на 2018 година, подготвена е внимателно и няма нищо стихийно при нейното съставяне. Проблеми с взимането на българско гражданство, но ние работим усилено, за да ги отстраним и нещата да се случват чисто и прозрачно", обяви Цачева.

"В предложените промени в законодателството категорично мога да заявя, че няма такова нещо като таен арест. Адвокатът на задържания през цялото време на задържането ще има възможност за контакт с него. Тази тема се разпали от едно извадено от контекста изречение. Ние спазваме европейска директива от 2013 година. Няма никакви тайни арести. Тези 48 часа се включват в общите 72 часа за задържане. Да се говори за тайни и скрити арести при положение, че адвокатът ти е винаги при теб и на твое разположение е несериозно. Пак ще повторя, че транспонираме европейска директива и даже много сме закъснели, защото тя е от 2013 година", разкри Цецка Цачева.