"Защо е тази припряност, защо се бърза? Нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо, и държавният глава е в правото си да прецени да го упражни, или не", коментира Цецка Цачева по повод заявката на Румен Радев.

"Нормалното конституционно правило на всеки един държавен глава е да налага вето по приет от НС закон. До този момент все още няма гласуван и приет антикорупционен закон. Това, че президентът има свое виждане по начина как трябва да изглежда антикорупционният закон, стана ясно още на КСНС", напомни министърът на правосъдието по повод предпочитанията на президента към алтернативния законопроект на БСП, който не мина на първо четене.

Цачева не е съгласна с критиката на държавния глава, че в закона няма наказателно преследване, а само е налице отнемане на незаконно имущество.

"Преди да се разследва едно престъпление, то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава годна такава с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури в България", коментира Цачева.

Цачева допълни, че допреди малко е отговаряла на парламентарния контрол на въпрос от БСП, откъдето са призовали за по-голяма натовареност на следователите. "Аз пък от своя страна ги приканих да подкрепят законопроекта, тъй като намирам сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата, с това, което сме предложили в законопроекта", уточни Цецка Цачева.