По отношение на мнението на г-н Христо Иванов, то той от много време е явна опозиция. Бих му препоръчала да прочете по-внимателно законопроекта. Това заяви в ефира на "Здравей, България" правосъдният министър Цецка Цачева.
"Когато се подхожда към изменение на основни текстове в наказателния кодекс трябва да сме много внимателни", поде Цачева.

"Притесненията на експерти, политици и учени не са основателни. Налице трябва да има изпълнени две условия - пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние", поясни тя.

"В изработването на тези текстове са взели участие експерти от всички институции - ВКС, прокуратура, адвокати, министерство. Редакцията все пак винаги може да бъде по-прецизна. Прави ми впечатление, че в хода на изработването не едни текстове, които са публични, всички излизащи в последствие аргументи се заострят и засилват щом влязат в парламента. Няма пречка в Народното събрание отново да се преценят всички становища", каза тя.

Виктор Николаев запита Цачева дали в такъв случай, ако той в разговора си с нея се забави, съответно се забавят рекламите и това е във вреда на 3-то или 4-то лице, прокуратурата ще го преследва, ако този проектозакон бъде приет.

"Това е пример, изваден от контекста. Това просто създава страх в момента. Отговарям ви - в конкретния случай прокуратурата няма да ви преследва. Нямаме опит в опасни действия, дефинирани като "новичок" от вас", отвърна на Николаев тя.

Цачева коментира и случая с д-р Димитров и Жоро Плъха: "Не е добра практика от конкретен повод да се бърза за промяна в правни институции. Действително, в конкретния пример, отново събуди вълнение в гражданското общество и държавата е длъжна да реагира. Само с промяна в действащи закони, не бихме постигнали крайната цел - да защитим дома и живота си. Едно дело и един процес е следствие на едно нападение, което е допуснато да бъде осъществено", поде тя.

"Създадена е работна група, коректно трябва да информирам, че поканените да се включат в нея представители на ВСС, ВКС, прокуратурата, неправителствените организации и висшия адвокатски съвет отказаха да участват с мотив, че текстът е достатъчно добре регламентиран. Поканените тоест не искат да има тази промяна в закона", каза Цачева. 

Николаев директно реши да пита министърката дали са влизали в дома й: "Влизаха в дома на сестра ми, с две малки деца. Те обаче не бяха в дома си. След това беше просто ужас. В психологически план никой не може да остави без коментар подобни деяния, но нека да не бързаме кампанийно да преработваме закона", каза тя.