Премиерът пое изричен ангажимент пред президента за следващото заседание на КСНС да няма отсъстващи министри. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева във връзка с прекратеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, цитирана от Фокус.
 
Относно това кой е виновен за провела на днешното заседание на КСНС, Цачева заяви: „Действително е прецедент, доколкото ми е известно, да не приключи с възможност за гласуване, въпреки че сме имали и други заседания при предходни мандати на други държавни главни, когато не се е стигало до консенсус. Така се реши вътре, това е право на президента, който заяви, че отново идния вторник ще продължи работата на КСНС“.
 
„Не съм казала, че президентът е виновен за провала на заседанието. Не мисля, че умишлено и съзнателно се е стигнало до този резултат. Не бяха изказани никакви подобни менения вътре, заради това още веднъж заявявам, че съм изненадана от това, което пред вас се коментира на излизане от участници в Съвета“, допълни Цачева.
 
На въпрос правилно ли е постъпил президентът като е прекратил заседанието Цецка Цачева коментира, че той няма друга възможност, след като правилата са ясни, а именно, че две трети от членовете на КСНС би следвало да бъдат в заседателната зала.
 
„С премиера Бойко Борисов си тръгнахме по едно и също време, след края на днешното заседание на КСНС. Повтарям премиерът пое изричен ангажимент пред президента за следващото заседание да няма отсъстващи министри, които по право са членове на КСНС“, добави правосъдният министър.
 
Относно това колко души са останали по право трябва да присъстват на заседанието на КСНС, министър Цачева коментира: „Министърът на правосъдието не е по право, аз бях поканена, тъй като имах ангажимент да представя доклад за необходимостта от изготвянето на закон. Не е моя работа и не съм броила колко от постоянните членове са били в залата“.
 
Попитана дали пристигането на премиера Бойко Борисов с час и половина закъснение на заседанието на КСНС е знак към президента, Цецка Цачева заяви: „Няма връзка между момента на пристигането му. Информирани сте, че по-рано днес, във връзка с искания на протестиращи граждани, той е провел заседание с министъра на икономиката. Той достатъчно време беше в заседателната зала“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!