Има одобрена мярка за разработване на правила, гарантиращи възможността за разследване на главния прокурор. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на брифинг, в който бяха представени приоритетите на министерството. Цачева обясни, че правилата за търсене на отговорност за тримата големи са разписани в пътната карта в изпълнение на препоръките по анализа и доклада на европейските прокурори.

„Предстои да бъде обсъдено, но към настоящия момент това е разписаната мярка, която е одобрена от ВСС“, допълни Цачева. Министърът на правосъдието поясни, че в пътната карта по изпълнение на актуализираната стратегия за реформата в съдебната власт са разписани две нарочни пътни карти, които са свързани с анализа от доклада на европейските прокурори при партньорската проверка за структурата и функционалността на прокуратурата в Република България.

„Представих тази пътна карта на ВСС. Тя беше одобрена, като администриращите магистрати я допълниха с две нови мерки. Що се отнася до ангажиментите на правителството, в частност на МП, тъй като там мерките са за различните институции, които имат отношение към прокуратурата - наше задължение е да се преосмислят текстове в Наказателния кодекс. Има работна група за това - длъжностните престъпения да бъдат не само по отношение на лицата, заемащи държавна служба, а и на такива, които са ангажирани в търговски дружества, търговски фирми, банки“, коментира Цачева.

"Що се отнася до конкретната препоръка, която с основание създава интерес, няма предложение за излизане на следствието извън прокуратурата, за да бъде разследван главният прокурор. Става дума да се разпишат правила, които да гарантират възможността за разследване на главния прокурор. Това е препоръка 40, по нея има предвидена и одобрена мярка за разработване на правила, за да има огледалност по хоризонтала за разследване на така наречените "трима големи", каза Цачева. 

По време на брифинга Беновска журналистката Илиана Беновска зададе няколко въпроса на Цачева. Вижте как отговори министърът:

Илиана Беновска: Г-жо Цачева, преди около час Корнелия Нинова даде пресконференция и съобщи, че БСП ще внесат алтернативен законопроект против корупцията, на чието обсъждане тя е поканила главния прокурор, президента на републиката, съдийски и други най-различни организации и институции, вероятно може би и Вас ще покани на по-късен етап, но въпросът ми е следният. Тя заяви, че вероятно президентът и Бойко Борисов не са се разбрали за това как ще се избира ръководството на този антикорупционен орган и по-скоро даже изразът беше „Бойко Борисов излъга“. Вие знаете ли нещо по тази информация? И вторият ми въпрос. Възможно ли е след приемането на антикорупционния закон в неговия обсег да попаднат и обвиняемите по КТБ, „политици, които са изнасяли пари в чувалчета“, както се изрази ръководителят на Специализираната прокуратура, както и самия Цветан Василев?
 
Цецка Цачева: Ще Ви отговоря отзад-напред, ако е възможно. Ако при проверка се окаже несъответствие в доходите на такива лица, които са подсъдими или се проверяват декларациите им като публични личности, ако се окаже несъответствие в имуществото им над 150 000 лева след проверката на комисията, ще бъде предявен граждански иск за отнемане на онова имущество за което няма законови предпоставки за придобиването му.
   Що се отнася до първия въпрос за това, че левицата ще изготви свой антикорупционен закон, в това няма нищо лошо. Така или иначе и настоящият ще бъде внесе в Народното събрание. Там е възможно да постъпят и други закони. Това, за което говори г-жа Нинова в перспектива, че ще провежда срещи с отговорните институции, Министерството на правосъдието вече е сторило, като сме съобразили мнението на всички институции, в това число и на Администрацията на президента на Република България. Както и сме взели под внимание отрицателните становища, които постъпиха по първите внесени два законопроекта в предходното Народно събрание от г-жа Кунева. Тук искам да заявя, че онова, което бе подкрепено от народните представители в 43-то Народно събрание по тези законопроекти е намерило място в закона, който предлагаме на вашето мнимание.
  Що се отнася до уговорки, кой какво рекъл, казал, не мога да Ви отговоря, нямам такава информация.
 
Илиана Беновска: Не знаете дали министър-председателят е излъгал, че с президента Радев са се разбрали ръководството да се избира от Народното събрание.
 
Цецка Цачева: Не, не ми е известно подобно нещо.