Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, предаде Фокус.
„Като цяло тонът на доклада е изключително позитивен. Обективно и коректно са посочени изпълненията по всички 17 препоръки. Няма нито една препоръка, по която да не се работи, но коректно е отчетено, че част от изпълнението им все още е в процес на реализиране“, отбеляза министър Цачева.

По думите й в заключението на доклада е посочено, че сътрудничеството между Европейската комисия и българските власти ще продължи, но има възможност, ако докладът през следващата година отчете задоволителен напредък, това да бъде основание за отпадането му в края на 2018 - началото на 2019 година. Министър Цачева отрече обвиненията на БСП, че се правителството се опитва да отклони вниманието от доклада с готвените промени в Конституцията за приватизационните сделки.

„Считам, че това е най- позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Категорично не споделям квалификацията, дадена от г-жа Нинова. Нямаме нужда от такова отвличане на вниманието, а обратно – аз призовавам всеки един да изчете доклада коректно, за да се увери сам за позитивните констатации и позитивния му тон“, заяви министър Цачева.