Председателката на парламентарната група на „Воля“ Гергана Стефанова е направила три дарения от общо 30 700 лв. за предизборната кампания на партията на Веселин Марешки. Това стана ясно, след като Сметната палата публикува финансовите отчети на участниците във вота на 26 март, съобщава "Труд".

Даренията са отчетени с декларации от 23 февруари, 9 март и 22 март, като първите две са за по 10 000 хил., последното е за 10 700 лв. В графата за произход и на трите суми са посочени дивиденти от фирмата на Стефанова „Фармация 2012“ ЕООД.

Чл. 167, ал. 1 от Изборния кодекс постановява, че дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година. В закона обаче не е предвидена санкция за дарителя, надвишил лимита, а за получателя. В чл. 477 от кодекса е предвидена е глоба от 2000 до 10 000 лв. за ковчежника на кампанията. „Воля“ не е посочила политическо лице за този роля, а счетоводител – Галина Петрова Пейчева.

За депутатката Гергана Стефанова (преди Славова) това е поредно участие в нарушение на закона. Тя е най-видната двупартийка във формациите на Марешки. Учредител е на първата му партия НДСД, а после първоначално е председател на „Воля“ (тогава „Либерален алианс“), преди Марешки официално да оглави и втората си партия.