Руският президент Владимир Путин обсъди усилията за изглаждане на разногласията между израелци и палестинци в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".
"Преди малко водих разговор по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп. Обсъдихме, разбира се, и палестинско-израелския въпрос. Искам да Ви предам от него най-добри пожелания", каза Путин в началото на срещата си в Москва с палестинския президент Махмуд Абас.
 
Пресслужбата на Кремъл съобщи, че в този разговор Тръмп е поднесъл съболезнования на Путин за катастрофата на руския пътнически самолет в Подмосковието, в която загинаха всичките 71 души на борда.
 
Абас заяви, че Палестинската автономна власт няма да си сътрудничи със САЩ в качеството им на посредник по решаване на близкоизточния въпрос и разчита на създаването на многостранен механизъм, в който Вашингтон да е само един от участниците, по модела на този, с който се постигна иранското ядрено споразумение.
 
Той определи като "плесница" решението на Вашингтон да прехвърли посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
 
Абас също изрази от свое име и от името на палестинския народ съболезнования на Путин за катастрофата на руския пътнически самолет.