Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки очакват възможността да имат право на глас в утрешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.​​​​​​​ Обсъждането в комисията на ЕП ще бъде по пакета "Мобилност", съобщи БНР.

Причината за тези ходове е, че България няма постоянен представител в транспортната комисия.

И други български евродепутати са в преговори, за да могат да замесят свои колеги от други страни. 

По-рано през деня Курумбашев, Новаков и Джамбазки заседаваха заедно с министъра на транспорта Росен Желязков във връзка с предвидените протести утре сутринта в Брюксел заради очаквания вот по пакета "Мобилност".

Евродепутатът Петър Курумбашев, който е непостоянен член на транспортната комисия, заяви че коментират с колегите си кой с коя държава може да обедини мнението си. "Опитваме се да направим мнозинство в комисията", каза Курумбашев.

Колегата му от ЕНП Светослав Малинов бе категоричен, че не може да се прави компромис по един от пунктовете, заложени в пакета "Мобилност". 
"Аз съм убеден, че трябва да отпадне и това не е компромис, а абсолютно задължително - връщането на превозното средство. Това е незащитима теза. Тя е направена специално за да се намали конкурентоспособността и това не може да се скрие", заяви Малинов.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни.

Припомняме, утре в Брюксел ще се проведе протест на транспортните фирми, на който ще присъства и лично министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят от БСП. 

Вчера превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".

Съпротивата срещу започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди Емануел Макрон и Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.