Тъй нареченият "трети пол", около който споровете не стихват в последните дни, не дочака влизането на Конвенцията в парламента и макар и формално да не присъства в текста й, влезе в акредитациите за Европредседателството.

Това забелязаха журналисти, които от днес могат да се акредитират на сайта на председателството за събитията от календара. Първото ни събитие начело на ЕС е на 11 януари, когато в София идват членовете на Европейската комисия и председателят й Жан-Клод Юнкер.

В акредитацията, която се попълва онлайн, в падащо меню за пола на участника, който желае да проследи събитието, е изредено - женски, мъжки и трета графа,  "неопределен", забелязаха първите акредитирали се.

Дори и да е норма и евростандарт за форумите на Брюксел, въпросната графа е тотален прецедент за нашата страна, където подобно полово разнообразие не е институционализирано, поне засега.

Това обяснява и бързането с приемането на Истанбулската конвенция, както и обвързването й с Европредседателството ни, както и силния натиск на министърките Екатерина Захариева и Цецка Цачева по време на заседанието на кабинета от сряда, на което след дълги спорове бе приета Истанбулската конвенция.

Именно Цачева е тази, която увещава несъгласните министри от кабинета от Обединените патриоти и от ГЕРБ, да приемат документа, понеже не било сериозно страна-домакин на Европредседателството, да го е подписала, но не и да го е приела и ратифицирала.

"Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане. Финалният заключителен акт беше в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия", заяви Цачева по време на правителственото заседание.