„Целта на въздействието в този момент не е г-жа Цачева, а да се наруши предизборната готовност и мобилизация. Затова целият фокус е към г-н Цветанов“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Според него няма съмнение, че скандалът е свързан с изборите.

„Целта е да се обезличат политиките и успеха на партията“, обясни той пред БНР.

Желязков прогнозира, че предстоят решения в ГЕРБ: „Тези решения със сигурност ще бъдат с поглед към въздействието и за обществото като цяло, и за избирателите на ГЕРБ конкретно. Нито премиерът Борисов, нито г-н Цветанов са хора, които ще заметат темата. Не очаквайте тази тема да утихне естествено. Тези решения ще бъдат взети в рамките на партията. Сигурен съм, че ще бъдат публични, отговорни, колективни и колегиални, защото ГЕРБ е показала, че има и опита, и практиките за това“.

Желязков посочи и измеренията, които има скандалът: „Първо – темата, свързана с правовия ред и законността. Другите измерения, които са всъщност тези с целенасочено въздействие – това е общественото мнение от една страна. 

От друга страна – това е политическото въздействие в контекста на кампанията, която вече се усеща и се провежда за европейските избори с хоризонт местните избори. Непрекъснато се подклажда естествената непоносимост на българина към политиците по принцип и към темата за имуществени въпроси на политици. 

Става въпрос за казус, генезисът на който е от 2018 г., а точно сега излиза някак добре подредено. Той повлича правни и политически въпроси“.

Желязков подчерта, че Цецка Цачева е изложила мотивите за оставката си много коректно и ясно. „Нейното спокойствие говори за това, че тя има вътрешна и човешка убеденост“, каза той и добави мнението си, че тя е достоен човек.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!