Преговорите за бъдещия кабинет се тема номер едно, която вълнува не само политически елит, но и всички българи. Това, което упорито се мълви, е че правителството на ГЕРБ ще е с трима министри, „предоставени” от патриотите и парламентарни тематични мнозинства. Това е най-вероятната формулата, по която ще работи Бойко Борисов. Едно е сигурно – той отново ще е министър-председател, твърди „168 часа”, позовавайки се на свои източници.
Според тях в парламента се очаква по определени закони ГЕРБ да получава подкрепа и от хората на Марешки и непоисканото рамо от ДПС.

Така с повече от 130 депутати ГЕРБ ще управлява страната след Гергьовден. Този път обаче отношенията с патриотите няма да са така конфликтни и "на ръба", както в миналия парламент, а Бойко Борисов ще влезе в Министерския съвет със самочуствието да управлява за 3­ти пореден път, но сега да завърши целия четиригодишен мандат.

Сигурно е, че четирима или петима министри на Бойко Борисов ще запазят постовете си. Това са Владислав Горанов ­ доскорошен шеф на финансите, Лиляна Павлова ­ на регионалното развитие, Ивайло Московски ­ на транспорта, и Томислав Дончев ­ на еврофондовете.

Според източниците това слага край на интригата дали досегашният шеф на парламента Цецка Цачева ще влезе в Народното събрание. След като Московски ще е министър, тя със сигурност ще е депутат. Възможно е обаче председателският пост в Народното събрание да получи Румяна Бъчварова.

Доскорошинят правосъден министър Екатерина Захариева също остава в играта. Засега не е сигурно дали ще запази предишния пост, или ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар.

Запознати твърдят, че вариантите засега са два ­ тя или бившият вицепремиер в кабинета му ­ Ивайло Калфин от АБВ.

До 28 март не е имало никакви обсъждания на имена и министерски постове, освен няколко телефонни обаждания между лидерите. 

"На 29 март започват сондажите", коментира високопоставен източник от ГЕРБ. Според него официалните ще стартират на 31 март, след като Бойко Борисов се завърне от конгреса на ЕНП в Малта, както първо БЛИЦ писа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!