България става важна, като тук има две основни причини. Първата е председателството, което дава допълнително политически шансове на страната. То трябва да се случва с мисъл към Европа и се счита за лош вкус да се използва за постигането на национални цели. Втората е, че сме европейски полуостров, вдадени в един несигурен регион. Зоните на несигурност около нас са много. Това каза в предаването "Офанзива" по "Канал3" вицепремиерът Томислав Дончев.

Административната тежест

"За едно разрешително трябва да си вземаш отпуска, за да го получиш. Това е безобразие – вместо да допринасяш за кариерата си или да бъдеш със семейството си, да висиш на опашка. Назад в годините са правени множество анализи и обичайно свършва политическия цикъл и никой не е могъл да вземе конкретни мерки. Сега понеже вече има много анализи сме решили да действаме смело", каза Дончев.

Той обясни, че методът ще бъде да се захванат основите и голямата задача е всяка администрация да има достъп до регистрите на всички останали в електронен вид и така да се избегне обикалянето по институции на гражданина.

Дончев отбеляза, че ако спрат да се издават свидетелства за съдимост освен приходите от тях в размер на 3,8 млн., ще отпадне нуждата и от служители. "Регистърът е достъпен в електронен вид, ако постъпвате на работа, не трябва да ви искат удостоверение", допълни той.

Вицепремиерът изрази мнението, че големият проблем със съпротивата в администрацията е, че по този начин те губят власт. "Документът на хартия може да се подправи. Регистърът не можеш да подправиш. Степента на сигурност е много по-висока", посочи Дончев. Той обясни, че реформата няма да стане отведнъж и МС ще започне с 12 регистри, като ще продължи и с останалите.

Приоритети по отношение на еврофондовете

"Добрата новина във връзка с Бюджет 2018 година е, че България, подавайки заяки за плащания и покриване на направени вече разходи, няма да има проблем с обслужванията на плащанията. Предвиден е ръст във всички сфери", посочи Дончев, като обясни, че е имало случаи, в които ЕК преди няколко години не е успявала да обслужи заявки за плащания поради недостатъчно пари. По думите му са договорени 42% от цялата финансова рамка и грубо са платени 10%.

Автомагистрала "Струма" и Кресненското дефиле

"С изчезналата папка се занимава прокуратурата и се надявам да разберат какво е станало. Колкото до довършването на Струма – това е много важен проект. Ние вече сме похарчили доста пари за другите участъци и ако не изградим пълноценна връзка, нямаме магистрала, а само част, което обезмисля голяма част от съоръжението", коментира Дончев.

Относно Кресненското дефиле той заяви, че няма средства цялото движение да бъде качено горе в планината и това би било безумно скъпо и няма вариант поне едната посока да не остане долу в дефилето. Той отхвърли и варианта за дълъг тунел, като го определи като абсолютно невъзможен най-вече заради ефекта върху природата и здравето на хората.

Влизането ни в еврозоната

"Влизането ни в еврозоната няма алтернатива. Още с момента на приемането ни  ние сме се задължили в един момент да бъдем член на еврозоната. И това е по-добре за България – означава по-лесен достъп до кредитен ресурс и по-добра икономическа репутация", коментира вицепремиерът, като призна, че се наблюдава разделение на Европа на ядро и периферия. Той прогнозира, че всички европейски политики ще бъдат мислени по този начин от тук нататък.

Програмни отличници

"Отличниците по показатели са безспорно ОП Развитие на човешки ресурски и ОП Иновации и конкурентноспособност. Има и програми с по-слаби показатели, като Околна среда и Наука и образование за интелигентен растеж. Всяка от тях си има специфичните предизвикателства, като по отношение на Околна среда това е водната реформа", посочи Дончев.