Трябва да се слуша какво говори опозицията, но не трябва да се позволява дневният ред да се определя от приказките й. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.
Относно съботната извънредна среща в Министерски съвет Дончев заяви, че няма как само една вълшебна мярка да реши проблема с жертвите по пътищата. „ То не може да се сведе нито до състоянието на пътната инфраструктура. За мен голямата тема е качество на контрола. Трябва да има система за видеонаблюдение по цялата пътна мрежа”, каза Дончев пред БНТ.

„Не бива да си позволяваме да губим толкова българи във войната по пътищата. Не говорим за мерки с кампаниен характер. С мерките трябва да се започне с висока скорост”, подчерта той.
 
„Всяка политическа сила носи отговорност за номинациите. Изрази надежда всеки от тези хора, които са заели отговорни позиции, да бъдат на висотата на обществените очаквания. Не можем да променим миналото”, каза Дончев по повод скандалите, разтресли кабинета още в началото на съществуването му.

„Този коалиционен формат, който бе сглобен трудно, не е направен, за да може някой да се докопа до властта”, подчерта вицепремиерът. 

„Не мисля, че е институционално коректно някой друг освен Валери Симеонов, да оглави Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет”, каза още Томислав Дончев и изрази надежда колегата му да се справи с тежките задачи като председател.

"Не зная кой е казвал, че превъоръжаването на ВВС не е приоритет. Не може да се поставя под въпрос това. Но в същото време това не бива да означава, че не трябва да мислим за сухопътните сили и за флота. Боен изтребител не се купува като стока от магазина. Нелепи са очакванията, че сделка може да има още следващата седмица", подчерта той. 

По повод новината, която днес бе съобщена от  зам.-председателя на БСП Деница Златева, че руският президент Владимир Путин ще посети България догодина, навръх 3 март, вицепремиерът заяви, че по протокол той може да бъде поканен само от президента Радев. Темата била повдигана няколко пъти, включително и от руския посланик.

„Следващата година има кръгла годишнина. Да предположим, че това е достатъчно като церемониален повод.
Ако се мисли за визита от подобно ниво, тя трябва да е уплътнена от достатъчно прагматична програма”, каза още той и добави, че държавата би се справила с това.