Изводите за хеликоптера ще са налични след края на разследването. Като първостепенен фактор най-вероятно са метеорологичните условия. В българската армия работят всеотдайни професионалисти, но такива инциденти винаги са възможни. Това каза в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки скорошната трагедия.
От публикувана стенограма за КТБ, ако има новина, тя е свързана не толкова със съдържанието на стенограмата, а самото публикуване е интересно и би могло да се превърне в опасен прецедент, каза също Дончев.
 
„Приемаме, че най-високо стои публичния интерес, но има ситуации при които обаче общественият интерес не винаги е в посока максимална публичност. Какво ще стане ако цялата информация на службите бъде публикувана?”, повдигна казус вицепремиерът .
 
Той добави, че опасността в затворени формати, когато трябва да се работи с класифицирана информация, да стане публична при всички случаи не е в полза на качествения дебат при закрити врата.
 
Въпросът кой фалира КТБ не е намерил отговор и до днес. Финалното решение предстои и то е на съда.  
 
Дончев отказа за разкрие какво са си казали Борисов и Макрон в Париж. Но отбеляза, че България е първостепенен партньор не само защото е член на ЕС, а и защото е полуостров на стабилност. „С България ще се работи много в контекста на това, което се случва в Европа. България търси мястото си в Европа. Със Съюза се случват интересни неща, оформя се тезата ЕС дали да бъде разделен на ядро и периферия. Ние не можем да си позволим да сме в периферията, затова трябва да сме в политическото ядро”, каза Дончев.
 
Основна тема на разговорите е била обстановката в региона около България. Това означава две неща – колко несигурен е станал света и че България се движи по един сигурен път. Не са правилни коментарите, че България е посредник, отбеляза Дончев.  

Дончев призова да не бъде ангажиран със срокове за влизане в чакалнята за Шенген. По думите му, техническите изисквания вече до голяма степен са покрити. Обаче това на първо място е политически процес и България трябва да намери правилните политически аргументи за нашите партньори, че мястото ѝ е там. Това обаче е трудно, защото в Европа се натрупва тежко политическо недоверие.