"Нямам никакви притеснения до какви изводи ще стигне комисията за ЧЕЗ в парламента". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 по повод създадената комисия в Народното събрание, която ще разглежда сделката за продажбата на "ЧЕЗ България" на "Инерком".

"Много се радвам, че има такава анкетна комисия, за да изясни всички факти и обстоятелства, за да се успокои общественото мнение. Защото смело мога да кажа, че тази чисто икономическа сделка беше преекспонирана и превърната в политически въпрос – нещо, което смятам, че не беше необходимо. Така или иначе се е стигнало до тук и една такава комисия ще внесе яснота, за да може и да се спре със спекулациите", каза министърът.

"Не трябва да забравяме, че не само ЧЕЗ не е собственост на българската държава, а и другите две електроразпределителни дружества. Защото българската държава още преди време е решила, че трябва да се освободи от тези активи и да излезе от ролята си на едноличен собственик на електроразпределните предприятия с няколко основни аргумента, първият, от които е, че не дотам добър стопанин. Трябва да се правят инвестиции в мрежата, а държавата трудно би могла да привлече такива инвестиции. Така е записано в стратегията и поради тази причина това става приоритет.

Фактът е, че от години не е имало някакви проблеми с електроразпределението. И от електроразпределителните предприятия не зависи цената на тока, както някои се опитаха да преекспонират темата и да въведат в заблуждения хората. Цената зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране", коментира Петкова.

Тя отново призна, че се познава със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.

"Познавам се с Гинка Върбакова и нейното семейство от 20 години. С Гинка Върбакова за последно се чухме няколко дни, след като подадох оставка. Тя се обади и в чисто човешки план, защото чувства определена вина, че се е стигнало до моята оставка. Но пък аз смятам, че това бе достойната позиция. Аз така усещах нещата и видяхте как ескалираха нещата. Представям си какво щеше да се говори, ако не го бях направила. По никакъв начин да не се замесва моето име, да се злепоставя името на премиера – това бе причината да подам оставка", каза още енергийният министър.

На въпрос дали не е посъветвала Гинка Върбакова да закупи или пък да не закупи ЧЕЗ, Теменужка Петкова отговори:

"Ние сме познати и приятели, но аз съм далеч от нейния бизнес. Аз винаги съм била на държавна работа, а пък тя винаги е била в частния сектор. Така че за мен е несвойствено аз да давам съвети за такъв тип дейности".

"Не се чувствам бушон и смятам, че съм почтен човек. Целият ми живот е минал в Министерство на финансите, така че аз ще съм последният човек, който би искал да определени съмнения за нарушения. Това беше причината да подам оставка – не се чувствам като бушон. Няма друг виновен за това, което направих аз. Разбира се, разговарях с премиера и след това беше взето решението", обяви Петкова и обясни, че до своеобразното ѝ връщане като министър се е стигнало след разговор с коалиционните партньори.

Теменужка Петкова изказа и своята позиция относно възможността държавата да влезе в сделката за закупуването на ЧЕЗ и по какъв начин.

"Моето лично мнение е, че ако говорим за връщане на държавата в електроразпределителните дружества, трябва да погледнем глобално. Защото ако ние кажем, че държавата ще се върне към електроразпределението, което в момента се управлява от ЧЕЗ, то това означава, че държавата по-малко я интересува как на територията на останалите две електроразпределителни предприятия се предоставя и управлява този тип услуга. Така че трябва много добре да се анализира и от тази гледна точка.

Отделно от това и трите ЕРП-та са завели арбитраж срещу българската държава и те смятат, че има определено нарушаване на техните инвистации. Така че при подобни стъпки трябва да се направи много обстоен анализ. За да можем да преценим рисковете и ако има такива, те да бъдат минимизирани", каза министърът на енергетиката и коментира възможността за развалянето на сделката още сега.

"Не знам на каква правна база се позовават от БСП, че твърдят, че КЕВР може да развали още сега сделката. Мисля, че още на изслушването в парламента бе казано, че това може да се случи само ако новият купувач е заложил активи на дружеството, които имат пряко отношения към лицензионната дейност. Оказа се, че това не е така в случая. Или ако се продаде обособена част от лицензираната дейност – това КЕВР може да се намеси, но и това не е така”.

 Теменужка Петкова не подмина и темата за евентуалното възраждане на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

"За съжаление през целия период от 30 години не е намерено решение за АЕЦ "Белене". Сега ситуацията обаче е доста по-различна. Ние имаме площадка, цялата инфраструктура и целият проект са лицензирани. Всичко необходимо, за да стартира проекта. И сега сме в ситуация, че не можем да вземем решение дали ще изграждаме нова ядрена мощност. Просто трябва да вземем решение как по най-добрия начин да оползотворим това, което имаме. Но това е решение, което не може да бъде заето от един или двама души", обяви тя и поясни, че реално мораториум върху изграждането на "Белене".

"Референдумът бе за нови ядрени мощности, но той не можа да се произнесе по ясен начин. Затова се произнесе парламентът и той реши проектът „Белене” да бъде спрян. Реално няма такъв мораториум. Има решение на правителството и на парламента. Ако се реши, че ще се върви към реализация на проекта просто трябва да се промени една от точките от тогавашното решение на Министерски съвет. Това обаче може да се направи. Но само ако се вземе решение дали да се върви към подобна реализация.

Ние ще работим до края на юни и тогава ще внесем предложение какво трябва да се направи", добави Петкова.

Относно спекулациите, че до България няма да достигне тръба от Русия по "Турски поток", министърът на енергетиката смята, че каквото и да се случва, то проектът за газов хъб "Балкан" ще бъде успешен. Тя коментира, че обаче няма информации, че наистина се режат тръби по потока в посока България.

Тя коментира и договорите с американците електроцентрали в басейна "Марица".

"Предстоят преговори, предстоят разговори. Трябва да бъдат защитени и националните интереси, и тези на инвеститора, за да стигнем до компромис", обяви Петкова и потвърди, че при разтрогване на договорите, неустойката, която трябва да плати държавата наистина е 3 милиарда лева.

Петкова бе категорична, че нито един министър не е застрахован от искане за оставка, с което не изключи възможността до края на мандата отново да се наложи да я подаде.