През 2017 г. спрямо 2016 г. търговският стокообмен между България и Азербайджан бележи ръст от 38%. Това е сериозен ръст, но потенциалът безспорно е много по-голям. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на Българо-азербайджански бизнес форум, предава „Фокус“.

Министър Петкова уточни, че форумът е организиран в рамките на петото заседание на междуправителствената комисия на двете държави за икономическо сътрудничество.

„Със задоволство искам да отбележа, че отношенията между България и Азербайджан са изключително добри и приятелски на най-високо политическо ниво“, заяви тя. По думите ѝ това дава голямо предимство и е много сериозна основа за развитието на двустранните отношения във всяка една област конкретно.

„Именно междуправителствената комисия е една прекрасна платформа за създаване на възможност между българския и азербайджанския бизнес да бъдат осъществени контакти, чрез които да работим заедно по проекти от взаимен интерес“, коментира министър Петкова.

„Именно в рамките на такъв бизнес форум бихме могли да създадем условия, равни възможности за това икономическото сътрудничество между България и Азербайджан да има реални и много добри резултати. За това безспорно допринасят добрите отношения между нашите две страни, а от януари тази година вече е факт и директната въздушна линия между Баку и София, която е още една предпоставка за икономическа сътрудничество между нас“, допълни тя.

Целта на бизнес форума е да бъдат активизирани търговско-икономическите отношения между Република България и Република Азербайджан, да бъдат разкрити нови възможности за търговско и производствено сътрудничество и делови партньорства, както и за насърчаване на двустранните инвестиции в двете държави. От азербайджанска в него присъстват 28 компании, а от българска страна са се регистрирали над 100 представители на българския бизнес от сектори хранително-вкусова промишленост, туризъм, винопроизводство, селскостопанското транспорт, производство на изделия от скъпи метали, безпилотни самолети, ИКТ, машиностроене, ветеринарно-медицински лекарства и др.