Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред за обсъждане. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на зам.-председателя на ПГ на БСП Жельо Бойчев дали разполага с информация на какъв етап е процедурата по продажба на ЧЕЗ, предаде агенция „Фокус“.
„Ако темата се е повдигала, бъдете сигурни, че щяхме да инициираме информирането на Комисията по енергетика, както и на народните представители“, изтъкна Теменужка Петкова. „Въпросът е много важен, по темата се говори през последната година“, посочи тя и уточни, че процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия.

„България на практика няма никакво касателство по този въпрос“, коментира министърът. „В тази тръжна процедура са участвали доста компании, голяма част от тях и български“, обясни енергийният министър.

„Надявам се да се случи това, което е най-добре за сигурността на българската енергетика“, заяви Теменужка Петкова. „ЧЕЗ притежава най-сериозните активи в тази област и за нас не може да бъде безразлично кой ще придобие тези активи, ако чешката страна реши да пристъпи към тази стъпка“, посочи тя. „За нас е важно да се гарантира сигурността на доставките и качеството на предоставяните услуги“, каза още енергийният министър.

Депутатът Жельо Бойчев коментира: „Ясна е значимостта на въпроса, за колко потребители става въпрос“.

„Ако имате информация е добре да бъде споделена в парламента“, посочи той и попита стоял ли е на дневен ред въпросът българската държава да се заяви като купувач на ЧЕЗ.

В Комисията по енергетика с едноминутно мълчание беше почетена паметта на Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.