Има контролни органи в България и всеки трябва да знае своята функция. Контролните органи, които изследват как се разходват публичните финанси, са ясно дефинирани. Нито един друг орган няма такива правомощия, камо ли служебно правителство. Това заяви на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ бившият енергиен министър Теменужка Петкова.
„Това, което чухме сутринта като информация за нарушения, е недопустимо, защото когато се твърди подобно нещо, трябва да се спазят някои основни изисквания. Ако има нарушения, то трябва да бъде установено по съответния ред и от съответния контролен орган”, подчерта Петкова. По думите й органите, които осъществяват проверката, са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и тогава когато става въпрос за разходване на средства, получени по оперативните програми на ЕС компетентността е Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС. Тя добави, че за да каже някой, че има нарушения – пътят е много дълъг и сложен.

„Това, което пролича, е, че служебното правителство с този свой акт, изземвайки функциите на компетентните органи, взе страна в предстоящите избори. Това, което се случи, е недопустимо”, подчерта тя.

Само преди броени часове ЕК отпусна на България 920 000 евро за предпроектно проучване за газовия хъб ”Балкан”. Отделно от това, страната ни ще получи 182 000 евро за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа. Ако не бяхме извоювали доверие пред ЕК, дали щяха да ни отпуснат тези средства”, попита тя.