20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати заради случая с отравянето на британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за участие в което Западът обвинява Москва. Това съобщава британския вестник "Таймс" .

Според публикацията "ще започне безпрецедентна вълна от експулсирания" в понеделник - 26 март е насрочено оттегляне за четири седмици на посланика на ЕС Марк Едрер в Русия.

Вестникът цитира неназован източник, който каза, че в "координираната серия от експулсиране" може да участват Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия и Литва.

Старши чуждестранен дипломат също казва пред Си Ен Ен, че Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, България, Ирландия и няколко други страни "вероятно" ще изгонят руснаци в понеделник. 

Лидерите на ЕС на среща на върха на 22 март излязоха с обща декларация относно инцидента в Солсбъри, като посочват, че е "много вероятно" отговорността за инцидента да е на Москва и няма "друго правдоподобно обяснение." Освен това по време на Европейския съвет те решиха да оттеглят посланика на ЕС в Русия за консултации.

В британския Солсбъри на 4 март британският шпионин е бил отровен - бившият полковник Гру Сергей Скрипал и неговата дъщеря Джулия. Великобритания твърди, че Москва е замесена в отравянето с веществото A234, но няма доказателства за тази версия. Русия категорично отрича обвиненията от Лондон.

Във връзка с инцидента в Солсбъри, британският премиер Тереза ​​Мей обяви серия от мерки срещу Москва, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замрази всички двустранни контакти на най-високо ниво. Руското Министерството на външните работи съобщи на 17 март отговор по отношение на поведението на Обединеното кралство: 23 дипломати от посолството на Великобритания стават персона нон грата.

Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията срещу Москва са глупости, тъй като никой не би си позволил да направи нещо подобно, особено в навечерието на президентските избори и провеждането на Световната купа. Държавният глава подчерта, че Русия няма химическо оръжие - то е унищожено  през 2017 г. 

Превод и редакция: БЛИЦ