Според социолозите ПП „Атака“ се откроява най-добре на политическия терен и сред избирателите спрямо другите партии в ОП. Това каза политологът Татяна Буруджиева, предава "Фокус".

„Миналата или по-миналата седмица Волен Сидеров формира две от основните послания към избирателите, които носят сериозен мотив да бъде подкрепен. Това може да прехвърли част от патриотичния вот в подкрепа за „Атака“, защото те изглеждат най-наясно с това какво ще правят, като отидат в ЕП.

Освен това посланията им са насочени към българските избиратели. Волен Сидеров каза, че ще постави въпроса заплатите на европейските депутати да бъдат толкова, колкото и на българските, а останалите пари да отиват за фонд за деца. Това послание е натоварено с много голям електорален потенциал“, обясни Татяна Буруджиева.

Според политолога обаче избирателите на партиите от патриотичния фронт нямат сериозна мотивация да изпращат народни представители в ЕП, тъй като и трите партии не са радушни към работата на европейските институции.

"„Обединени патриоти“ продължават да демонстрират липса на вътрешнопартийно разбирателство, да не разбират как се прави политика, какво се прави, когато си във властта и когато си в опозиция", смята още Буруджиева.

Тя добави, че за последните две години обществото е разбрало, че партия като НФСБ не трябва да бъде във властта.

Според политолога спонтанността при издигането на Валери Симеонов от структурите на Бургас за представител на листата за европейски избори изглежда несериозна и безотговорна. „Защото да издигнеш за водач своя лидер в европейски избори означава, че искаш да постигнеш максимален резултат за партията си. Този ангажимент по-скоро подсказва желание от страна на НФСБ да се покаже като отговорна национална партия, която подхожда сериозно към тези избори и иска да постигне висок резултат. Така принципно трябва да се гледа на нещата, но ако ги поставим в конкретната ситуация и възможностите на тази партия да постигне дадени резултати то виждаме, че подобно действие изглежда несериозно“, поясни тя. Политологът

Татяна Буруджиева каза още, че след изборите ще се наблюдава ново разделение в ОП.

Тя добави, че като най-подходяща кандидатура от „Обединени патриоти“ би приела тази на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.