Вчера сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента. От ГЕРБ заподозряха, че зад нея стоят БСП и Партията на европейските социалисти, след като медийни публикации свързаха името на съпругата на Сергей Станишев с прессъобщение от фирмата-купувач на ЧЕЗ. Моника Станишева отхвърли твърденията и заяви, че авторите им ще трябва да ги докажат в съда. Гости по темата в "Денят започва" бяха Александър Иванов от ГЕРБ и Таско Ерменков от БСП.

"Днес се очаква някакво решение от срещите, които се провеждат в Чехия. Сделката е между две фирми. Вчера се позовахме на медийна публикация, информацията свързваше г-жа Моника Станишева с Инерком", заяви от своя страна Иванов.

Таско Ерменков определи Гинка Върбакова като посланик със специални правомощия от правителството. 2017 г. ЧЕЗ няколко пъти е предлагал на държавата да участва в сделката, а държавата няколко пъти е отказала. Убеден съм, че нито партия ГЕРБ, нито БСП стоят зад сделката, може да стоят внушителни фигури, които помагат със средства на Върбакова и я побутват напред. В парламента скандали няма, може да се нарекат идеологически спорове, каза Ерменков.

Александър Иванов отрече да е имало официална кореспонденция през 2017 г. за участие на българската държава в сделка за активите на ЧЕЗ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ