"Политическата обстановка в последния месец е изключително динамична. Един от основните приоритети за развитие на региона е свързаността - не само транспортна, но и дигитална. Искаме да ускорим развитието на дигиталните технологии. Освен концепцията за 5G интернет, ще се опитаме и да завършим някои други оптични мрежи". Това заяви в сутрешния блок на БНТ транспортният министър Ивайло Московски.

"В България сме в много напреднала фаза за изграждането на коридор номер 8. Надяваме се и колегите в Македония да работят по същия ускорен начин, както колегите в Албания. Тези проекти съвпадат с пътната карта, която Брюксел разписа за 5G интернет", уточни Московски.

"Досега всяка държава развиваше сама своя радиочестотен спектър. България е доста закъсняла в това отношение, но се надяваме процедурите за ускоряване да приключат по бързо", допълни министърът.

По думите му проектът за тол системата ще осигури достатъчен ресурс, за да може инфраструктурата да се финансира. "За жп инфраструктурата ще търсим варианти, има сериозен интерес. Надявам се, че с по-гъвкав подход ще може да осигурим стабилно и устойчиво развитие за всичките ни проекти", коментира още Московски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!