Вече съм внесъл жалба срещу Елена Йончева в съда, има си и изходящ номер. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов и лидер на НФСБ.
По начало това е инициатива, която е заложена в нашата програма. Това бе нашият приоритет за участието ни в предното правителство. Решението за изграждането на оградата стана стана възможно след промяна в закона за обществените поръчки. След като решението се взе февруари, а изграждането започна юли. Тази ограда е направена за година и 10 месеца. За 2015 година я нямаше предвидена в бюджета и парите се осигуряваха от министър Горанов от излишъците в бюджета. През октомври имаше сериозни недостатъци и недостиг на средства. Тогава намалиха и средствата за оградата. Тогава беше много тежко, защото стотици напираха да влизат в страната. Затова преценихме да я направим на един ред, но по-бързо", заяви Симеонов.

"Предпочетохме бързо едноредово съоръжение, вместо бавно двуредово заради недостига на средства. Ако не го бяхме направили сега щяхме да сме някъде към Лесово, а сега тя е готова. Знам какво правя, аз съм вицепремиер и отговорен политик", добави той.

"Тя премина границата. Тя не може да си прави политическа дъвка с националната сигурност. Информацията, която изнесе г-жа Йончева я има от някъде другаде и аз знам от къде.  Ще се радвам, ако прокуратурата разпита господин Пламен Узунов и го пита защо изнася такава информация. За мен поведението на г-жа Йончева и БСП е национално безотговорно, това е предателство!", каза Симеонов.

Той добави, че тя всъщност разкрива от къде до къде е едноредова оградата и, че камерите не работят. "Тя още във въпроса си разкрива от къде до къде е едноредова оградата. Лъжа е, че става въпрос за далавера и хиперизмама. Четете внимателно какво казва тя. 

"Ще го повторя. Оградата е едноредова там, където е проектирана да бъде такава. Губим време. Проблем е да се прикрива истината, но е проблем и да се лъже. Така се насочва мигрантския поток", каза той.

Елена Йончева поиска извънредно включване в ефира заради думите на Симеонов.

"Не ползвам президенството за информация, а тази, която е публична. Тази част, която казвам е от доклада на главния инспекторат. Този доклад е на сайта на народното събрание публикуван. Тук няма издаване на държавна тайна, даже няма издаване на никаква тайна. В доклада се казва, че камерите към настоящия момент не са в изправност и не могат да бъдат използвани за охрана на границата. Ако наистина господин Симеонов смята, че трафикантите чакат да научат от екрана на телевизията от къде да прекарат поредната група с мигранти, то значи, че той има сериозен проблем. Симеонов заема важен държавен пост. Вярвам, че той знае, че не може да нарича национален предател депутат или журналист. Не може да каже, че някой е заплаха за националната сигурност, защото насочва вниманието на обществото към проблеми", каза Йончева.

"В част от нещата тя е права. В отношение на констатациите, че част от съоръженията не работят, тя е права. Тя още веднъж разкри къде е този участък, където има проблеми с камерите. Моля ви, оставете ме да говоря, с вас ли преговарям или с нея. Питате дали от телевизията научават от къде да минават. Да и от нея. Те дебнат и научават от всякъде, където могат. Вие във въпроса си още упоменавате имена на пирамиди. От къде вие знаете, че точно между тези пирамиди има проблем. За мен е национално предателство, защото нарушавате държавната сигурност, особено като сте на такъв пост. Като бяхте студиото на Нова тв, показахте много снимки, за да покажете, че оградата е изградена калпаво? Е, тя е направена по времето на Орешарски. Защо се опитвате да покажете калпавата работа на предното управление", отговори Симеонов.

"Аз не съм предоставяла снимки на паднали огради. Предоставяла съм снимки на българската ограда в две студиа, защото вие преди време казахте, че няма никакви факти, че има злоупотреба. Пред вас казах, че има постановление на Министерски съвет, където се казва - съоръжението тип А се изгражда по цялото трасе, освен в труднодостъпните райони", каза Йончева.

"Вие не ме цитирате, това не е вярно! Всяка седмица съм там", заяви той.

"Казвате, че съм предател и опасност. Всъщност съм благодарна, че ви има. Късмет е, че сме член на ЕС, защото след като давате такива епитети на депутати и говорите, че журналистите лъжат, давате повод да ви арестуват за клавети и обеди."  

"Аз сигурно и в Донбас съм заплаха за националната сигурност. Там бях в такъв списък, но ме извадиха от него", каза тя.

"И сега сте. Сега ще дадете показания и там ще обяснявате от коя до коя пирамида е едноредова", контрира той и й пожела успех.