Не съм дошъл в Министерство на отбраната със списък за уволнение. Нямам статистика колко да уволня. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев по повод обвиненията, че във ведомството се извършва политическа чистка.
„Назначенията и уволненията са правени на базата на ясни критерии и принципи. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения в дейността, която е изпълнявал. Няма назначение, което да не е извършено с конкурс”, заяви той пред bTV.

„Във всички търговски дружества с лоши финансови резултати хората са сменени. Функциите, които те изпълняват, са много отговорни. Едно от тях е „Интендантско обслужване”. В продължение на години в резултат на натрупаните проблеми се оказа, че в момента нямаме един постоянен поток на осигуряване на униформи в армията. Всеки път, когато трябва да облечем определена група хора, възникват проблеми”, каза още Янев.

Що се отнася до назначаването на постоянен секретар на отбраната, служебният министър заяви, че на този пост документооборотът е много голям. „Ако поставим администрацията в невъзможност да работи в обичайния си ритъм, всички тези трудности ще се струпат върху новия министър. Ще се наложи да полага по 1 500 подписа дневно вместо нормалните 500.

Всички налични хора в администрацията на МО са проверени дали отговарят за позицията. Т.нар. подбор е направен между повече от 40 души от администрацията, дадохме шанс и на хора, които са извън системата”, посочи служебният вицепремиер.

Що се отнася до наследството, което е заварил във военното министерство, Янев заяви, че от самото начало във ведомството текат различни проверки, които се извършват контролните органи, с което министерството разполага. „Установихме много нередности. Проверките продължава, вече сме дали 3-4 доклада във Военна прокуратура и АДФИ”.

Янев отговори и на твърдението на бившия министър, че Ненчев е оставил всички дружества в цветущо състояние, а той ги е съсипал, давайки пример с „Терем”. При идването на Николай Ненчев то имало в сметките си 60 млн. лв и 180 млн. лв. договори. В момента дружеството няма нито парти, нито договори. Питайте него защо са празни сметките”, призова той.

Пожелавам му късмет в търсенето на партийната ми книжка в БСП. Аз не съм член на тази партия”, подчерта той.