Вчера се случи нещо много полезно, това е начало на разговора, такова нещо не се е случвало може би от Кръглата маса насам, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на bTV по повод организирания от него форум за приоритетите на българското председателство на ЕС догодина.
Повод за коментара му стана събирането на една маса на непримирими политически противници като Бойко Борисов, Корнелия Нинова, наред със събирането на председателя на НС Димитър Главчев, бившия служебен премиер Огнян Герджиков и вицепрезидента Илияна Йотова.

И аз съм много благодарен, че започнаха такъв разговор, със серизен тон, градивно, да търсим общия интерес, добави той
Станишев предупреди, че след напускането на британците, ЕС ще има със 70 милиарда по-малък бюджет, което означава, че парите ще намалеят с 10 милиарда евро годишно.

Затова България трябва да има своя позиция и да отстоява да не се преформатира кохезионната политика. Отделно, нашата страна трябва да държи да влезе в ядрото на ЕС, където не сме допускани още - например, по отношение на Шенген, което е съвсем несправедилво, според Станишев и е заради чисто вътрешнополитически пречки от няколко държави.

По повод 100-те дни на правителството на Борисов 3, Станишев каза: "Рано е да се каже обективно. Всеки да бъде съден по делата и резултатите". В същото време лидерът на ПЕС напомни, че остава притеснението на Европа от участието на Обединените патриоти във властта.

"Това, което ме притеснява, е, че за първи път участват във властта партии, които се определят като националистически, според европейските стандарти. Борисов е наясно с това и неслучайно има реакции от АЛДЕ и от ПЕС, няма как това да не е притеснително за Европа", заяви президентът на европейските социалисти.