След дълга кампания, Европейската комисия направи стъпка в правилната посока, като предложи Европейски стълб за социалните права, но към момента той е с много малко съдържание и няма правна тежест, пише Канал3.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на координационна среща на левите премиери и лидерите на партиите членки, проведена преди заседанието на Европейския съвет.

Европейската левица призовава за изготвянето на спешен план за изпълнение на неотдавнашните декларации по отношение на Европейския стълб на социалните права и изрази притеснението си от липсата на темата в дискусиите на Европейския съвет.

"Твърдо решени сме да преобразуваме това неясно предложение в истински план за действие. Ето защо сме разочаровани да видим, че социалните въпроси не са включени в дневния ред на днешното заседание на Европейския съвет, въпреки спешната необходимост от действия", допълни Станишев. 

"Министър-председателите и партиите членки на ПЕС ще продължат да използват всяка възможност да популяризират тези проблеми - разбираме важността им и ще продължим да се борим, докато не бъде намерено решение", каза още Сергей Станишев. 

Сред обсъжданите в заседанието теми бяха и отношенията ЕС - Великобритания, както и следващи стъпи в посока засилване на Общата политика за сигурност и отбрана.